Mindannyiunknak volt már egy-egy fájdalmas szakítása. Mindannyian átestünk az utána következő üresség-érzésen, depresszión, "mi-lett-volna-ha...?" önmarcangoló kérdések millióival ostoroztuk magunkat és valahogy nem ment a továbblépés.

 

bedazzled-066 Lássuk a tippeket és tanácsokat, amik segítenek túllépni a szakítás utáni (z)űrön. Kezdjük a legelején, ami a legnehezebb ilyenkor, az a gyászfolyamat megélése, hiszen egy konkrét életmódbeli váltás van ilyenkor, több hónapos/éves kétfős életed kell egyszemélyesre redukálnod. Ilyenkor minden fáj, a kis közös szokások, projektek, minden apróság, amit együtt megéltetek, vettetek egymásnak, ami a másikra emlékeztet. Előfordul, hogy meglátsz a szobádban egy összegyűrt csokipapírt, és elbőgöd magad, mert a kedvencetek volt. Vagy ránézel a közös nyaraláson vásárolt hűtőmágnesre a hűtődön, és kikészülsz.

Érdemes elolvasni: Kérdezéstechnika

Mit tehetsz szakítás után?

Hogyan viseld el a szakítás utáni fájdalmat, a másik hiányát, és hogyan mássz ki a depresszióból és hogyan lépj tovább? Tanácsaink.

Tartsd meg a távolságot

Ez a legfontosabb, legtermészetesebb dolog szakítás után: ne találkozz, ne beszélj az exeddel. Ha te szakítottál, vagy veled szakítottak, hogyan tanulhatnál meg egyedül élni, boldogulni, ha még mindig gyakran találkoztok, esetleg mindennap beszéltek telefonon? Ha veled szakítottak, akkor még egyszer: ne találkozz, ne beszélj az exeddel. Ne nézegesd a fényképeit, a facebook oldalát se. Ne kémkedj utána. Ettől nem fogod magad jobban érezni. Sőt, ha a visszaszerzés mellett döntesz, akkor ezzel már az elején elvágod a lehetőség fonalát. A visszahódításról bővebben egy másik cikkünkben olvashatsz. Mivel az érzések még mindkettőtökben munkálkodnak, keverednek, ha szakítás után is találkoztok, beszéltek, sokkal, ismétlem sokkal nehezebb lesz tovább lépnetek. Abban fogsz reménykedni, hogy majd visszajön hozzád , csak... (külső körülmények és érvek garmadáját halmozod fel). Szóval, ha szeretnéd elkerülni, hogy feleslegesen szenvedj, akkor védekezz! Ha te szakítottál pároddal, akkor pedig tiszteletből tartsd be ezt a szabályt, hiszen abban biztos lehetsz, hogy a másik félben még él a remény, ott vannak az érzések, és össze van zavarodva. Segítsd abban, hogy továbbléphessen. Házasság, gyerekek egyéb körülmények esetén persze ez nem kivitelezhető szabály.

Ne maradj egyedül a fájdalmaddal

A szakítás mindig fájdalmas, eddig vezetett életmódod, szokásaid, terveid gyökerestül felfordulhatnak. Azzal, hogy beszélsz róla másoknak, családodnak vagy barátaidnak megéled a fájdalmat, a gyászfolyamatot, és segít abban, hogy jobban érezd magad, vagy kimássz a depresszióból. Ebben akár a különböző, témához kapcsolódó internetes fórumok is segítségedre lehetnek.

Pakolj el, szortírozz

Rakj el mindent (fénykép, ajándékok, csecsebecsék, kütyük), ami az exedre emlékeztet! Rakj rendet. Rendezd át a lakásod, a bútorokat, a dekorációt, ha úgy érzed, akkor le is cserélhetsz egy-két tárgyat, bútort. Hogy miért? Sokkal könnyebb az újrakezdés, továbblépés, ha változtatsz környezeteden. A lakásod többé nem fog szüntelen az exedre emlékeztetni. Van, hogy az tesz jót szakítás után, ha a közös emléktárgyakat kidobod, fényképeket összetéped, kitörlöd, eltünteted. Rövidebb-hosszabb ideig ez segít, megkönnyebbülsz, de az átélt emlékek, negatívak és pozitívak az életed részét fogják képezni a későbbiekben is. Éppen ezért semmi olyat ne tegyél hirtelen felindulásból, amit 5 év múlva már nagyon bánnál. Ez van, szakításkor nem feltétlenül reagálunk, cselekszünk úgy, ahogyan szeretnénk, hanem ahogy épp sikerül.

Figyelj oda magadra, gondolataidra

Ez a legfontosabb: legyél egy kicsit egoista, figyelj oda magadra, helyezd magad az előtérbe. Ajándékozd meg magad, találj magadnak kellemes programokat, hobbit, járj el a barátaiddal. Amint odafigyelsz magadra, és éled az életed, nem otthon ülsz és keseregsz, sokkal könnyebben fogod feldolgozni a szakítást, és egyre kevesebbszer fogod magad kínzó gondolatokkal terhelni (Hol van? Mit csinál épp és kivel? Merre jár? Hogyan szerezzem vissza?). Továbblépni egy szakítás után, az ezzel járó újrakezdés időigényes és nem könnyű, kell hozzá a saját elhatározásod. De nem lehetetlen, nincs az a mély gödör, amiből ne lehetne kimászni előbb-utóbb.

Vedd fel a kapcsolatot a barátaiddal

Szakítás után a családunkra, barátainkra van leginkább szükségünk. Éppen ezért tudnunk kell, hogy életünk fontos részét képezik barátaink, és nem szabad soha elhanyagolni őket, hiszen legtöbben már a kapcsolat előtt is évek óta a barátaink voltak, és azután is azok maradnak (hacsak el nem vágtuk baráti szálainkat párkapcsolatunk legelején). Most, hogy egyedül vagy, használd ki a lehetőséget: szórakozz, járj el, találj hobbit, bármilyen sportot, vagy utazz el barátaiddal. Csinálj újra olyan programokat, amiket a kapcsolatod miatt már nem tartottál meg. Mindez azért jó, mert észre fogod venni, hogy az exed nélkül is van élet. Lépésről-lépésre sikerül majd kialakítanod magadnak egy olyan életmódot, melyből már nem fog hiányozni az exed, melyben jól érzed magad, és többé nem fog fájni a szakítás ténye. Amint túllendülsz a szakításon, csak a jó emlékek maradnak meg, nem lesz benned se félelem, se harag, se szomorúság, se düh, és újra képes leszel arra, hogy eljárj találkozni másokkal, hogy újra randizz.

Kezdj el újra randizni

Fájdalmakkal járó szakítás után persze nehéz elfogadnod az újrakezdés gondolatát. Nem feltétlen vágysz arra, hogy másokkal találkozz, ismerkedj, randizz. Az ismerkedés egyfajta félelmet vált ki belőled: újra megismerkedni valakivel, megbízni benne, beengedni az életedbe és megnyílni előtte...olyan mintha mindent újra a legelejéről kellene kezdened. Mint ahogy az általános iskolát, gimnáziumot, egyetemet sincs kedvünk újra végig járni, ugyanígy érzünk az új kapcsolat kialakítását illetően is. Mégis, ha újra szerelmesek szeretnénk lenni, boldog párkapcsolati élményekre vágyunk, vissza kell térnünk a realitás világába: az ideálod nem fog csak úgy az ajtódon bekopogni. Nyitottnak kell lenned, ha újra ismerkedni szeretnél, és bizony erőfeszítéseket szükséges tenned ennek érdekében. Idővel egyre könnyebb lesz nyitnod mások irányába, meglesz benned a bizalom újra, még akkor is, ha ehhez hetek, hónapok esetleg évek szükségesek. Az általános tanácsokon kívül persze mindenkinek megvan a saját útja, nincs mindenkire egyaránt ható csodaszer. Minden szakítás más és más, éppen ezért nem létezik egy TOP20-as lista arról, hogyan legyél jobban. Elég, ha tisztában vagy azzal, hogy a szakítás egyben egy gyászfolyamat is, ami időt igényel, és türelmesnek kell lenned magadhoz.