Beszélgettünk. Pszichológusokkal, terapeutákkal, coachokkal és főleg a nőkkel. Szakmai szempontból is alaposan átnéztük az itthoni piacot. Na igen, egy iparág épül fel a szemünk láttára, ami a csajozáson alapul.
Mert vannak ugyebár a chode-ok, vagy ÁFCS-k. (Ahogy a PUA szakirodalomban hívják azokat a srácokat akik csak álmodoznak a szexről)
És mivel ők nagyon szeretnének már végre élőben is hozzájutni ahhoz, amit leginkább csak pornóoldalakon láttak, hát íme a szerelmi bájital, a magic pill: a PUA

A nagyszerű üzletemberek megint importáltak valamit, ráhúzták a jól bevált marketingstratégiát és ezeket a könnyen befolyásolható srácokat máris belerángatták a könnyű szex, vagy a boldog párkapcsolat - kinek mi - ígéretével valamibe: "Megtanítunk csajozni egy hétvége alatt!", "Szerezz barátnőt!"

Miről szól az egész?

A kezdő PUA-nak megtanítanak egy csomó rutint. Ezek a rutinok még egész jól működnek is. Tapasztalatlan lányok nagyon pozitívan reagálnak rá. Onnan tudom, hogy kipróbáltam mindent, mert csak azt hiszem el, amit magam is megtapasztalok. Mondjuk, nekem sosem volt gondom a nőkkel, úgyhogy nem kellett nagyon varázsolnom.

Az egész kísértetiesen emlékeztet a viselkedésterápiára és úgy tűnik ezt emelték át a gyakorlatba. A viselkedésterápia alapja az úgynevezett S-R modell és már igencsak elavult az eredeti elképzelés. Az S-R modell (Stimulus-Response, Inger-Válasz) annyit tesz, hogy van egy inger és arra az adott személy ad valamilyen válaszreakciót. Ha ez a válaszreakció megfelelő, akkor a nő vonzódni fog hozzád. Mit mond a PUA? Ha a csaj megkérdezi, hogy:

- Te most szexelni akarsz velem?

Akkor csinálj egy keretfordítást:

- Még alig ismerjük egymást és neked máris a szexen jár az eszed?

Teljesen jól működik. Egy férfiak terén tapasztalatlan, könnyen befolyásolható lány talán még zavarba is jön és - mivel alaposan tanulmányozták azért a nőket - azt fogja gondolni, hogy az ő agyából pattant ki az ötlet, hogy tényleg szexeljen. Ilyen egyszerű.

Mi az eredmény? Egy kezdő PUA tanoncnak sikerül összejönnie egy ilyen könnyen befolyásolható, tehát alapjában tapasztalatlan és/vagy érzelmileg könnyen befolyásolható lánnyal.

Mi a probléma ezzel?

Az, hogy ez a srác, eredetileg nem lett volna képes ezzel a lánnyal összejönni. Csak megtanult egy módszert, amivel mégis sikerül. Azért nem lett volna képes összejönni, mert a személyisége nem olyan, hogy vonzódjanak hozzá a nők. Ezért ment el a PUA tréningre. Történt a személyiségében változás? Nagyon minimális, csak a viselkedése változott. Azt mondta, azt csinálta, amit tanítottak neki. Az eredeti probléma maradt.

Maradtak a félelmei, maradt az esetleges nőgyülölet, düh, szégyen, a szexuális gátlások, maradtak a gyerekkori törések, a reménytelen szerelmekből visszamaradt, feldogozatlan kudarcélmények, a szülők, esetleg nevelőszülők kapcsolatából hozott, rosszul működő párkapcsolati sémák és még sorolhatnám, kinek-mi.

A pszichoszexuális-, érzelmi intelligencia-, szelf-fejlődés korai időszakban történt sérülései megdolgozatlanok maradtak és itt jön a csavar a történetben. A nagyon kellemetlen csavar. Ami nagyon durva következményekkel járhat és akár halálos is lehet. Hogy micsoda????? Igen!!! Jól olvastad: HALÁLOS.

 

Volt olyan kliensem, akinek szomatikus tünetként hererákja lett. Makkegészséges, életerős srácról beszélek, sportol, jó állása van, kiegyensúlyozott életet él. Csak egy dolog hiányzott az életéből. Egy nő. Ő csak egy kedves, aranyos barátnőre vágyott. Most egy herével kevesebbel kell beérnie. És még örülhet, hogy túlélte és megmaradt a másik.

Gondolom ez némi magyarázatra szorul.

A viselkedésterápiával és a rutinokkal a PUA tréningen átlépnek egy jópár lépcsőt a fejlődési szinteken. A probléma gyökere legtöbbször a gyerekkorban és pubertás korban kialakult sérülésekig nyúlik vissza.  Tudni kell hozzá, hogy van egy ún. énvédő mechanizmus, másnéven elhárító mechanizmus, ami arra szolgál, hogy megakadályozza, az olyan „én”-t személyesen érintő mozzanatok felismerését, amelyek fenyegetik az önértékelést, vagy szorongáshoz, stresszhez vezethetnek. Mindig az adott fejlettségi szintnek megfelelő elhárító mechanizmust alkalmazzuk, tudattalanul.  A szomatizálás, nem más, mint testi tünetekben megnyilvánuló védekezés. Tipikusan ilyen a migrén, a legtöbb bőrbetegség és a fenti esetünkben a heredaganat. Mivel a srác olyan helyzetbe került a nők kapcsán amire, a pszichoszexuális fejlődésben még nem volt felkészülve és feltehetőleg kifogyott a rutinarzenálja, amit a PUA tréningen tanult, ezért regresszált egy olyan gyerekkori állapotba, ahol ez a működésmód volt a meghatározó. Az eredmény: hererák. Gondolom igencsak hálás lenne a PUA trénereknek, ha ez nyilvánvaló lenne számára. Inkább nem mondtam el neki, mert meg lehetett volna menteni a műtéttől, ha időben megkeres. Tudtam volna ajánlani olyan szakembert, akinek ez a szakterülete.

A PUA guruk osztják az észt, mert csajozni könnyű. Gondolják ők. Nem tudják, hogy mibe nyúltak. A "tanítvány" randizik, gyűjti a csókzárásokat és a telefonszámokat, néha még szexhez is jut. Minden rendben van, elégedetten dőlnek hátra. Ez még a jobbik eset, mert legalább kapott valamit a pénzéért. Tanítják a csajozást és számolják a forintokat. Ilyen egyszerű, gondolják.

Hogyan lehet ezt eladni?

Van a marketingben egy kifejezés, a hüllőagy, másnéven ősagy. Ez gyakorlatilag a legmélyebb ösztönszintű motivációkat mozgatja, a Maslow piramis első szintje. Fajfenntartás, szex, alapszükségletek.

"Fontos szerepet játszik az agresszív viselkedésben, a területi függőség, a szertartások és a szociális hierarchia kialakításában. A kortex a madaraknál és az emlősállatoknál alakul ki, ez az érzelmek színhelye, beleértve az altruizmust és a szexualitást is." C. Sagan: Az éden sárkányai. Európa Könyvkiadó. 1990. 78-100. o.

És itt külön kiemelném a szertartásokat. Van a szelf-fejlődésnek egy olyan korszaka, amit ún. mágikus korszaknak hívnak (Ken Wilber nyomán). Ez az a korszak a gyerek fejlődésében, amikor azt gondolja, hogy varázslattal mindent el tud érni. Ez a grandiózus szelf korszaka, amin egészséges családi környezetben idővel túllépünk. Mindenhatónak érezzük magunkat, úgy véljük pusztán az akaratunkkal tudjuk befolyásolni a környezetünket. Gyakorlatilag varázsolni tudunk. Legalábbis ezt hisszük. Ez tulajdonképpen ennek a hüllőagynak a működését mutatja és törzsi kultúrákban a sámán ebből él. Marketing szempontból pedig ez a varázslat a magic pill: a PUA. Persze rájöttek már a PUA oktatók is, hogy nem ennyire egyszerű a varázslás, néhány cikk erejéig meg is említik, hogy a lényeg a belső játék. De hát a srácoknak mágia kell. Nem nekik, hanem a hüllőagyuknak.

A PUA gyár dübörögni kezd.

A hüllőagy müködése alapján a tuti marketingrecept a következő:Omg_2ff419_735491

Tegyél fel egy szexi, csábító nőt a weboldaladra!

Kecsegtesd azzal a látogatóidat, hogy ilyen nőjük lesz, ha eljönnek hozzád!

Írj időkorlátot, hogy sürgősnek érezze, ne halogasson!

Adj ajándékot! Egy bizonytalan srác tudatalatt adósodnak fogja érezni magát!

Adj kedvezményt, kínálj akciókat!

Tüntesd fel ritkának a szolgáltatásodat, egyedülállónak, mert így értékesebbnek fogja gondolni!

Szolgálj szociális bizonyítékkal, az sem baj, ha nem igaz: "Hálás vagyok, hogy segítettél, azóta megtaláltam a barátnőmet és boldogok vagyunk..."

És hogy hiteles legyél, fényképezkedj nőkkel.

Utána nincs más dolgod, mint tartasz egy előadást arról, hogyan kell csajozni, csinálsz vele pár gyakorlatot, lerángatod terepre, hogy begyakorolja a szájába adott rutinokat és máris kész csajozóművész lett belőle.

Nézzük az eredményt:

Néhány srácnál tényleg beválik. Nekem is volt olyan kliensem, akit csak egy kicsit kellett noszogatni terepen, hogy ugyan menjen már oda a nőkhöz és aznap este boldogan sétált haza egy szőke bombázóval ölelkezve. Van ilyen. Ritka, de van. Rendben volt a srác minden szempontból, csak nem volt benne a realitásában, hogy ezt lehet.

Mi van a többivel? Hát mi lenne!? Semmi. Eleve halvaszületett ötlet egy olyan "terepgyakorlat", hogy lemegy 10 szemmel láthatóan elveszett srác, állnak körbe és mégha egyáltalán valamelyiknek lenne is esélye a nőknél, akkor biztosan lerontják a többiek. Így működik a szociális bizonyíték. Oda-vissza. És nem csak a nőknél. Ha lemegyek két gyönyörű nővel egy szórakozóhelyre, garantáltan nem fogom tudni levakarni magamról a nőket. Ha lemegyek 2-3 olyan férfival, akik nem láttak még meztelen nőt élőben és fogalmuk sincs róla, hogyan kell viselkedni egy ilyen helyen, akkor még az is csoda, ha egyáltalán sorra kerülök a pultnál, ha épp megszomjazok.

Ha nagy kínkeservesen valamelyiküknek sikerül szóba elegyedni egy nővel, akkor garantált a kudarcérzés a terepgyakorlat végén. Hazamegy szégyenkezve, megsemmisülve, kétségbesve, értéktelenül, megalázva a maradék férfiasságában. Ki foglalkozik vele egy 2 napos tréning után? Kinek fogja elmondani, ha összejön egy nővel és nem sikerül az első éjszaka, mert korai magömlése van, vagy merevedési zavara?

Egy terápiás beszélgetésben is sokszor több alkalom eltelik, mire annyira kiépül a rapport, hogy egyáltalán fel merje hozni a témát. És ott négyszemközt beszélgetünk.
Mert nem az a problémája, hogy nem tud csajozni. Hanem lehet, hogy fél a nőktől, lehet, hogy szégyelli felvállalni a szexualitását, mert otthon tabutéma volt az intimitás, vagy lehet, hogy verték otthon a szülei, vagy molesztálták, vagy megalázták a nők világéletében, sorolhatnám.

Mit szólnak mindehhez a nők?

Nem is tudom, hogy mi lenne  a jó kifejezés. Siralom, szánalom, rettenet, düh, undor, viszolygás. Néha segítek terepen olyan srácoknak is akik nem hozzánk járnak. Sok nő azt hiszi, hogy a barátjuk vagyok és kétségbeesve jönnek hozzám:

"Szabadíts már meg ettől a f.fejtől"

"Mondd meg a barátodnak, hogy kopjon már le rólam"

"Úristen ki volt ez a seggfej?"

És nehogy azt hidd, hogy csak a kezdőktől vannak kiborulva. Kezdőt nem hozunk ilyen helyzetbe. A fentiek miatt. Voltam lent ismert, nagymenő "PUA trénerrel" is terepen. A pofámról leégett a bőr, mert pont egy nagyon kedves barátnőmnél próbálkozott be. Oltotta szegény hölgyet a "szexuális eszkalációs technikával". Mert eszkalálni kell. Ezt oktatják. Abba nem gondolt bele, hogy ezzel a hölgynek milyen sérüléseket okoz.

Tehát akkor most PUA, vagy nem PUA

A PUA jó. Az elképzelés és ami mögötte van tudás, jó. Az elmélet jó, a módszer jó, mi is sok mindent átvettünk a tapasztalatokból és tudásbázisból. És rájöttünk arra, hogy ezt nem Magyarországra találták ki. Az egész az USA-ból indult. USA és Magyarország. Részletezzem a különbséget? Az tény, hogy amerikanizálódunk lelkesen. Ha könnyen érthető hasonlattal szeretnék élni, akkor kb. olyan, mint benzines autóba gázolajat tankolni. Mégis hogy gondolták, hogy ez itthon ugyanúgy fog működni??? Na igen, az evolúciós pszichológiai és magatartásgenetikai háttér elég megalapozottnak tűnik. Mert az ember ennyiből áll. Szegény Carl Rogers meg forog a sírjában...

El van áztatva az egész, egy bugyuta, marketingszemléletű rendszerrel, oda nem figyeléssel. PUA gépezetté, PUA gyárrá silányult az egész jó koncepció, mert a srácoknak szüksége van rá és könnyen eladható. Valakinek meg kell nekik tanítani, mert nem volt honnan megtanulni. És jó biznisznek tűnik.

Honnan veszem ezt az egészet?

Onnan, hogy özönlenek hozzánk a kétségbeesett srácok. Volt olyan, aki 400ezer!!! forintot költött már el eddig ilyen tréningekre. Véletlenül futottam vele össze és bemutatta milyen a "technikája". Komolyan azt hittem, hogy valami Don Juan lett ennyi képzés után. Gondoltam tanulhatok tőle... Nehezen tudtam palástolni a döbbenetem és a mélységes szánalmam, hogy ne bántsam meg. És sajnáltam szegény fiatal lányokat is akikhez odament és azt hitték, hogy valami kínos kandikamera jelenet közepébe csöppentek.

PUA rémálom

A tréningek teljesen differenciálatlanok, mindenkit egy kaptafára vesznek. Voltam egy férfi-női kommunikációs tréningen, ahol egy ismert külföldi PUA Master módszerével dolgozott a tréner. Persze a sajátjának vallotta. A tréning még nem is volt olyan rossz, de azt azért hozzá kell tennem, hogy ebben nagy szerepe volt az oktató hölgyeknek, akik mérhetetlen empátiával és türelemmel fordultak a férfiakhoz. Mélységesen tisztelem őket. Felfigyeltem egy srácra a csoportból, aki már feltűnően nem tudott kommunikálni az arra kiképzett nőkkel. Elbeszélgettem az egyik tréner hölggyel és elmondása szerint a srác a harmadik alkalommal végzi el ugyanazt a tréninget. Ugyanazt!!! Százezres tételről beszélek. Kicsit jobban odafigyeltem rá, hogy mi lehet vele. Autista volt. Nem vagyok klinikai szakpszichológus, de azért egy autistát nehéz eltéveszteni. A lányok tudták, hogy nagyobb baj van vele, mint hogy nem tud kommunikálni a nőkkel, de hát kellett a bevétel és próbáltak neki segíteni, amennyire tudtak. Autista a kommunikációs tréningen!!! Ember!!! Harmadszorra jár!!! Nem tűnik fel, hogy ez így nem fog menni? Ez körülbelül olyan, mintha egy süketnémát szeretnél zenetanárnak képezni. Persze nincs lehetetlen, Beethowen is süketen komponált, 45 éves korára gyakorlatilag teljesen elveszítette a hallását. De ehhez más módszer kell. Nagyon más.

Szándékosan hozok ilyen szembeötlő példákat. Mert egy nemi betegség a felvilágosulatlanság miatt, a merevedési zavarok, korai magömlés, a súlyos depresszió, a szuicid gondolatok, fóbiák, impulzus-kontroll zavarok mára mindenapossá váltak azon kezdő PUA-k körében, akik megfordulnak nálunk. Már a szemünk sem rebben. Csak mély együttérzéssel hallgatjuk egy iparág melléktermékének jajszavait.

Egy döbbenet, ami itthon folyik PUA oktatás címén. A kollégáimmal nem találunk rá szavakat. Egyáltalán nincs figyelembe véve az EMBER, semmi humánumot nem tapasztalunk mögötte. Egy lélektelen gépezet, amit a nők is megsínylenek. Tudjuk. Eljutnak hozzánk a visszajelzések és még megjósolni sem merjük hova fog ez vezetni. Addig is oltjuk a tüzet.