Projekció (vagy kivetítés):  amikor valaki egy másik személynek/személyeknek tulajdonítja saját hibáit vagy kívánságait.
Ez a bűntudat, vagy más hasonló érzések kifejeződéseként értékelhető és az éretlen elhárító mechanizmusok közé tartozik.
Amikor megítélünk valamit vagy véleményt alkotunk, nagy részben saját tudatalatti és tudattalan tartalmainkat vetítjük ki a másik személyre/személyekre. Legtöbb esetben torzítva, differenciálatlanul.
Gyökössy Endre szerint:

Ha a lelki szemüvegünk piszkos, azon keresztül a tiszta is piszkosnak látszik (És mikor vagyunk mi belül tiszták?).

 

A környezetünkben lévő személyek ezeket a projekciókat tükrözik vissza számunkra. Amikor valaki megkeres azzal, hogy nem tisztelik a kollégái, nem szeretik az ismerősei, nem tekintenek rá férfiként a nők és ehhez hasonló gondokkal küszködik, akkor mindig felmerül bennem a gondolat, amit kérdésként is megfogalmazok: "Te hogy vagy ezzel? Hogyan tekintesz magadra?"

„Uram, adj erőt, hogy megváltoztassam a megváltoztathatót, Türelmet, hogy elviseljem a megváltoztathatatlant, Bölcsességet, hogy megkülönböztessem a kettőt!” (Marcus Aurelius)

A környezetedet nem tudod megváltoztatni. Illetve csak nagy erőfeszítések árán és kis mértékben. Lehet, hogy el tudod viselni a megváltoztathatatlanságát, kérdés, hogy ez jó-e így neked? Jól érzed magad azok között az emberek között, akikkel nap, mint nap találkozol?

Azok az érzések amiket a környezetedben lévő személyek váltanak ki belőled, nagyrészt rajtad is múlnak. Ez a projekció lényege. Lehet, hogy olyan dolgokat tulajdonítasz nekik, amik valójában a te belsőd kivetülései?

Elsőként tedd fel magadnak a kérdést: Miért várom el, hogy a környezetem másképp tekintsen rám, ha én nem változtatok magamon?

És nézzük tovább a kérdéseket, amik leggyakrabban felmerülnek. Ha magadra ismersz valamelyikben, akkor alaposan gondold át, hogy tudsz-e rajta változtatni:

Miért várod el, hogy tisztelettel tekintsenek rád, ha te nem tiszteled saját magadat?

Miért várod el, hogy szeressenek, ha te nem szereted saját magadat?

Miért várod el, hogy férfiként tekintsenek rád, ha te nem tekintesz magadra férfiként?

Miért várod el, hogy vonzónak találjanak, ha te nem tekinted magadat vonzónak?

Miért várod el, hogy magabiztosnak tartsanak, ha te nem bízol saját magadban?

 

Tetszőleges negatív érzelmi töltetű projekcióra ki tudod egészíteni a fenti sémát. És végezetül támponként

Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.

Mahatma Gandhi