Az elmúlt évek interdiszciplináris (antropológia, neurológia, farmakológia, pszichológia) kutatásai rámutattak, hogy azoknál az egyéneknél akik szenvedélyes szerelmet éreznek, megnövekszik az agyuk által termelt norepinefrin, feniletilamin (PEA) és dopamin mennyisége.

A női flörtjelzések biokémiai háttere

A norepinefrin (noradrenalin) a felfokozott hangulattal és izgalmi álapottal hozható összefüggésbe, működése az adrenalinhoz hasonló, amit a szervezet készenléti állapotban termel. Lényegében egy doppingszernek tekintjük.

női flörtjelzések feniletilamin

A női flörtjelzések egy részéért felelős feniletilamin molekula szerkezete. forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Phenethylamine

A dopaminszint a szociális képességekkel és az örömérzettel van kapcsolatban, bár még nem ismerjük a pontos hatásmechanizmusát. A dopamint az utóbbi időben "boldogsághormonnak" is nevezik.

A PEA-t (feniletilamin) "szerelemhormonnak" nevezik és a hatása megnövekedett bizalom érzés, boldogság és fokozott koncentráció.

Összességében a szenvedélyes szerelem vágy, vonzalom és kapcsolódás különleges elegye, (Why We Love: The Nature and Chemistry of Romantic Love, Fisher) vagy másnéven a "rózsaszín köd".

Hogyan tükrözik a női flörtjelzések a szerelemhormon megjelenését a szervezetben?

A PEA, a dopamin és a norepinefrin szintjének együttes növekedése a testben különféle fiziológiai folyamatokat vált ki. A test készenléti állapotba kerül. Emlősöknél megfigyelték, hogy ez lényegében a párosodásra való felkészülés szakasza. A szerelemhormonok hatására nőknél megfigyelhető jelek:

 • a légzés szaporává válik, "zihálás"
 • a száj enyhén nyitva van
 • az ajkak megduzzadnak
 • a pupillák kitágulnak
 • a test különböző területein vérbőség alakul ki
 • eufória, érzelmi orgazmus megélése
 • felfokozott szociális érzékenység
 • izgatottság érzése
 • a beszéd széttöredezik, összefüggéstelenné válik
 • a végtagok esetenként kihűlnek, remegni kezdenek
 • fokozott izzadás
 • a mellbimbók megkeményednek
 • bizsergés érzése az alhasban és nemi szervnél
 • a hüvely síkossá válik

A szerelemhormonok által kiváltott testi reakciók körébe tartozik a testhőmérséklet megváltozása.

Hogyan válnak észlelhetővé a női flörtjelzések

Egy a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) keretein belül működő kutatócsoport hőkamerával vizsgálta azokat a testben beálló hőmérsékleti változásokat, amik az érzelmek megélésekor végbemenő folyamatokat tükrözik. A mérések több különböző érzelmi állapotra terjedtek ki, és az alábbi ábrát jelentették meg publikációjukban:

női flörtjelzések

A hőtérképeken jól látszik, hogy a szerelem és a boldogság érzésekor a test melyik területein növekszik meg a hőmérséklet. (2014, jan 14. , Lauri Nummenmaa, Enrico Glerean, Riitta Harind, Jari K. Hietanen, Bodily maps of emotions, PNAS, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America)

Az ábrából az is kiderül, hogy a boldogság és a szerelem érzése közötti elsődleges fiziológiai különbség az alhas és a genitáliák környékén kialakult hőmérséklet emelkedés. Szexuális izgalom érzésekor sokan számolnak be a kellemes bizsergésről, amit az alhas környékén éreznek. A távolkeleti tradicionális tanokban -ahol a szexualitást integrálták a bölcseletekben (tao, tantra, qigong, stb.) és főleg az empirikus úton szerzett tudásra alapoznak- a nyugati tudomány analitikus szemléletével ellentétben- ezt a szexcsakrában történő fokozott energiaáramlásként  értelmezik.

Jól látszik, hogy a test szinte teljes egésze felmelegszik, ami a szerelemhormonok által kiváltott hatásoknak köszönhető. Ezek a fiziológiai változások és az erre adott válaszreakciók sokszor szabad szemmel is jól megfigyelhetők. A reakciók egy része közvetett, motorikus válasz.

A női flörtjelzések hatása a férfiakra

A média és a szépségipar is felismerte a flörtjelzések jelentőségét. A szépségipar által előállított termékek legnagyobb többsége arra alapoz, hogy a férfiak számára a flörtjelzések, mint vizuális ingerek, izgalmi állapotot idéznek elő. A nők nagy többsége tisztában van vele, hogy a férfiak elcsábításához sokszor elég, ha kellőszámú flörtjelzést sugároznak.

Orjan Nilsen videoját szemlélve, a hölgyek elég széles flörtjelzés-repertoárt vonultatnak fel. Ezeket a flörtjelzéseket a hölgyek -hivatásukból adódóan- tudatosan alkalmazzák arra, hogy felkeltsék a férfiak érdeklődését. Ezek a jelek természetesen nem feltétlenül tükrözik a valódi érzelmi állapotot. A szemekből olvasható érzelmi kereteken és a mikrogrimaszokon ez jól látszik. Érdemes ilyen szempontból is megnézni.

Összefoglalva, ha egy nő szervezetében a szerelemhormon szintje megnövekszik, akkor ezek a fiziológiai reakciók természetes módon bekövetkeznek. Fordított irányban viszont nem igaz az állítás. Vagyis ha érzékelhetők a flörtjelzések még nem jelenti azt, hogy egy adott hölgy egyértelműen vonzalmat érez, vagy szerelmes. A kettő között úgy teszünk különbséget, hogy a valódi női flörtjelzéseket érdeklődési jeleknek hívjuk.

Ha többet szeretnél tudni a nőkről és szeretnél sikeres lenni a hódításban, jelentkezz be hozzám egyéni tanácsadásra, ahol személyre szabott válaszokat kapsz a kérdéseidre.