Kapcsolatok és kötődés: Milyen összefüggés van korai gyerekkori kapcsolataid és a párkapcsolatod között?

Az Interneten rengeteget tájékozódhatsz arról, hogy mi húzódik meg a vonzalom mögött, és ezt hogyan tudod kamatoztatni az ismerkedés, csajozás során. Hallhatod sok fórumon is, hogy a nők vonzódnak és erősebben kötődnek a magabiztos, határozott, erős, anyagi egzisztenciával rendelkező, sármos férfiakhoz. A férfiak pedig jobban kötődnek az előnyös, szexi külsővel rendelkező nőkhöz. Az evolúciós alapú teóriák, - amik tulajdonképpen minden emberben meglevő kollektív tudattalan tartalomról szólnak -, már behálózták az Internetet is.

Arról viszont kevesebb információt lehet találni a publikus, közösségi csatornákon, hogy pl. miért pont az a lány tetszik Neked, miért pont ő a zsánered? Milyen a Te kötődésed a másik nemhez? A személyes tudattalanban kicsit más tényezők is ott vannak, mint a kollektívban.

 

Érdemes elolvasni: Ha nem akarsz barátnőt, kérlek ne olvasd el

A kulcs a korai kötődési mintákban van. Hogy is van ez összefüggésben a kapcsolataiddal?

 

„Imágónak” nevezik a pszichológia szakirodalomban azt a korai, csecsemőkori tapasztalati lenyomatokat azagyadban, amik értek a hozzád közel állók, legfőképp az édesanyád vagy az elsődleges gondozód felől. A csecsemő azzal, hogy sír, alszik, nyöszörög, és arra az anya valamilyen választ ad – megtanulja magát az „ősbizalmat”, tehát hogy mi az hogy „bízni”.

Aki ezt nem tanulja meg, komoly problémái lesznek a bizalommal, és a másik ember(ek) felé való kötődéssel.

Affection

Korai kötődés

Az imágó tartalmazza a korai kötődés tárgyát képező személyek tulajdonságainak, tipikus reakcióinak lenyomatát is. Így ezek az ismerős tulajdonságok, és megnyilvánulások lesznek számára az ismerősek, biztonságosak – tehát ezen a szinten a vonzóak. Ezt a tudat alatti agy szkennere a másodpercek töredéke alatt detektálja aztán, ha felnőtt vagy ifjú korunkban találkozunk egy potenciális pár-jelölttel. Ehhez még hozzá jön a genetika is: a feromonok közvetítik azt a gén-szekvencia egyediséget (úgy mint az ujjlenyomat), amellyel a nők „kiszagolják” kitől lesz egészséges utódja. Természetesen ezt tudat alatt (a nők terhesség és fogamzásgátlók szedése alatt ezt a képességeiket elvesztik).

Az emberek tudat alatt a korai kötődésükből származó elvarratlan szálakat, megoldatlan helyzeteket, vagy sérüléseket aztán úgymond „bevonzzák”: azaz a választásaikkal és létükkel kiprovokálják a köröttük levő választott személyek által az akkori helyzetekre illő szituációkat; - és ismételten lejátsszák az akkori elakadásokat, problémákat. Erről, illetve ennek feloldásáról, megoldásáról szól a családállítás, család- párterápia, az analitikus párkapcsolati pszichológia, és a családi önismeret jelentős része.

Nagyjából a fentiek alapján - amikor meglátunk egy potenciális jelöltet -, egy tudatalatti, pillanatok tört része alatti kiértékelés jön létre az agyunkban; (a bevezetőben említett kollektív tudattalan folyamatokkal együtt - ld. evolúciós teóriák, rátermettségi markerek).

 

Kötődési minták: Te melyik kapcsolati típus vagy?

 

„Nézd meg az anyját, és vedd el a lányát” – nem csak a külsőre vonatkozik, hanem arra is, hogy amilyen a lány kapcsolata az anyjával, nagyjából olyan kapcsolatra számíthatsz vele. A fejlődéslélektani kutatások nagyjából 80%os együtt járást mértek az után követéses vizsgálatok alapján: a korai kötődési típusok és a későbbi párkapcsolati kötődési minták között.

Nézzük meg milyen kötődési típusok vannak mind csecsemőkorban, mind a párkapcsolatokban.

1. Elkerülők: nem keresik az intimitást, el vannak magukban. Egy idegennel hasonlóan bánnak, mint a saját anyjukkal. A kísérleti minta 23%-át teszik ki.

2. Ambivalensek: „se veled se nélküled” állapot. Amikor nincs anya/partner akkor követelik velük az intimitást; amint viszont létrejön az intim helyzet, akkor elutasítják őket. Általában szorongóak. A kísérleti minta 12%-át tették ki. Nagy valószínűséggel a nem egyértelmű, ellentétes információt hordozó, következetlen anyai gondozói viselkedés alakíthatja ki ezt a fajta kötődési típust; ami később pl. a borderline személyiségzavar kialakulásában is jelentős szereppel bírhat.

3. Biztonságosan kötődő: igényli a közelséget, intimitást. Az anyát vagy partnert nem tudja idegen helyettesíteni. A kísérleti minta 65%-át az ilyen személyek tették ki.

 

El lehet játszani a gondolattal, hogy milyen kapcsolat jöhet létre egy elkerülő-ambivalens páros; vagy egy ambivalens-biztonságosan kötődő között. Természetesen a legelőnyösebbnek a biztonságos-biztonságos páros tűnik. Amennyiben nem ez utóbbi típusba tartozol, akkor sem történik nagy baj; ugyanis önismerettel, és komoly önmunkálkodással rendbe lehet tenni a sérült kötődési mintákat. Ekkora végig kell tudatosan nézni a korai éveid fontos személyiségével való akkori és mostani viszonyokat. A családi önismeret végett érdemes felkeresni a pszichológusainkat, akik támogatnak Téged ezen önmunkálkodásodban.