Több ügyfelem is panaszkodott már arra, hogy a társkeresőn levő nők közül vannak akik  nem válaszolnak, vagy képtelenség őket elhívni egy randira. Kis nyomozás után kiderítettem, hogy emögött néha egy egészen triviális ok húzódik meg, nevezetesen az, hogy ezek a hölgyek nem léteznek a mi fizikai valóságunkban.

Hamis profilokkal találkozhatunk szinte az összes online társkeresőn. A facebookos társkeresők talán a legszennyezettebbek ilyen téren, mivel facebook profilt gyakorlatilag bárki létrehozhat. Bár a facebook folyamatosan küzd ezek ellen a profilok ellen, jelenleg nem létezik 100%-osan biztos technológia a szűréshez.

Hogyan néz ki egy ilyen nyomozás?

Vannak árulkodó információk, összefüggések és részben az intuíción is múlik. Nincsenek egyértelmű szabályok, mert pont az a lényege, hogy a hamis profilok készítői, mindig azon vannak, hogy átverjenek minket. Vannak gyanús jelek, amik erre utalhatnak. Általában azt szoktam javasolni, hogy ha felmerül a gyanú, kérdezzünk rá konkrétan. Ha jobban belegondolok, ez még akár bók is lehet egy nőnek.

A hamis profil jelei - a profilkép

Hamis profilok esetében általában olyan képekkel találkoztunk, amiken feltűnően dekoratív hölgyek mutogatják előszeretettel a női bájaikat. Szilikon, tanga, műkörmök, kivágott dekoltázs.

A másik verzió a kedves, aranyos lányt, a szende szűzt személyesíti meg. A képeken szinte mindig egyedül vannak, bár láttam már rafináltabbakat, ahol a hölgy társaságban volt megtalálható. Facebookon ezt már olyan profin művelik, hogy komplett baráti kört építenek köré, szintén hamis profilokkal. Tehát nem csak egy képet másolnak át egy a facebookon létező profilról, hanem a barátainak a képeit is, akikre szintén profilt építenek.

A hamis profil felismerése kép alapján

A módszer nem 100%-os, de sok mindenkit sikerült már kiszűrnünk a google képkereső  szolgáltatásával. A google images  használata rendkívül egyszerű:

hamis profil google images

Ha a gyanús profilképet elmentjük a gépünkre és feltöltjük a google keresőjébe a fenti linken, a találatokból kiderül, hogy hol lelhető még fel az interneten. Ha több különböző néven is megtaláljuk az adott hölgyet, az már több, mint gyanús. Nem biztos, mert lehet, hogy pont az ő képét használják fel többen, de felettébb elgondolkodtató.

Hamis profil - szöveges információk

Ha a bemutatkozó szöveg szintén hivalkodó, ez újabb gyanúra adhat okot:

 • "Szívesen hancúroznék ma éjszaka, vállalkozó kedvűek írjatok."
 • "Szenvedélyes vadmacska vagyok, odabújnék hozzád dorombolni."
 • A súlyos helyesírási hibák szintén jelzésértékűek lehetnek.

Hamis profil- a kommunikáció

A hamis profil készítőjének szándékai sokfélék lehetnek, sokszor egyszerű pénzszerzésre törekednek. Ha már az üzenetváltások erre utalnak, akkor könnyen lehet, hogy hamis profilba futottunk. Pl.: "Töltsd fel a telefonkártyámat, hogy tudjunk beszélni telefonon". Ezt nem is részletezném tovább.

A következő jelek utalhatnak még arra, hogy hamis profilba futottunk:

 • egyszavas válaszok
 • egyáltalán nem válaszol
 • semmi érdeklődést nem mutat
 • soha nem kezdeményezi a kommunikációt
 • csak az elején kezdeményezi a kommunikációt és aztán passzív
 • a válaszok között akár napok is eltelnek
 • elzárkózik a személyes találkozó elől
 • lemondja a találkozót
 • nem megy el a találkozóra (azért ez már...khm...)

Természetesen ezek még nem egyértelműen jelentik, hogy a profil hamis, mert az ilyen stílusú kommunikációnak számtalan oka lehet. (megj. azért, ha jobban megnézzük a listát, valójában világossá válhat, hogy egyébként is jól tesszük, ha továbbállunk)

Hamis profil - a technikai lebuktatás

A kép minősége

A profilképről már írtam és egy kicsit hamis profilvisszatérnék még a kép kivitelezésére. Azokra a mesterien kimunkált képekre, amiken látszik, hogy profi fotós készítette. Bennem ilyenkor mindig felmerül a kérdés: "Mit keres egy ilyen nő a társkeresőn?" - a válasz lehet egyszerűen az, hogy ezek celebek, modellek, vagy pornósztárok képei, csak más néven.

A facebook adatlap

Ha facebookon megtaláljuk a hölgyet, érdemes egy pillantást vetni a baráti körére. Ha minden adat el van rejtve az adatlapjáról, akkor már felmerülhet a kérdés, hogy: "Mit takargat?"

Az ismerősök és követők

Utalhat a hamis profilra az is, ha az ismerősei száma nagyon alacsony, főleg akkor, ha dekoratív hölgyről van szó. A feltűnően csinos hölgyeknek ugyanis általában sok ismerőse van. Összehasonlításképpen, a statisztikai adatok szerint a facebookon a 18-40 év közötti felhasználóknak átlagosan 300 ismerőse van.

Ha a facebook profilt megnézzük, érdemes még egy pillantást vetni a követők számára és az ismerősök összetételére is. Ha a kapcsolatok között szinte csak férfiak vannak, akkor előfordulhat, hogy ez egy a számukra készített oldal, ami marketing célokat szolgál, pl. kedves escort hölgyek reklámozzák a szolgáltatásaikat. Az általunk ismertnek vélt hölgy ekkor vélhetőleg csak csalinak szolgált.

Ha az ismerősök profilképei leginkább a Blaha Lujza téri aluljáró, szombat hajnal kettő órai társadalmi összetételére emlékeztetnek, akkor szerintem el is felejthetjük kiszemeltünket.

A facebook idővonal

Miközben írtam a cikket, kerestem egy ilyen hamis profilt facebookon, hogy megmutassam, hogyan is néz ki pontosan. Mostanra le lett tiltva az oldal, szóval nem tudom bemásolni. Érdekes, nem igaz?

Lényegében kenetes, romantikus idézetek voltak fent a szerelemről:

"Ha valakit igazán szeretsz, mindig mosolyát látod... akkor is, ha éppen rossz kedve van, akkor is, ha mérges, ha aggódik, ha szomorú. Te mégis a mosolyát látod. Azt a mosolyát, amit majd te varázsolsz arcára, szívébe, amikor fáradt, mérges, vagy bánatos. Mert szereted. Ilyenkor is. Sőt. Ilyenkor igazán."

A könnyem is majdnem kicsordult... Ilyesmik, aztán pár bejegyzéssel odébb:

"Srácok, a ma estét szeretném emlékezetessé tenni... Komiba, ha ráérsz."

A hamis profil pszichológiája

Otthon ül egy férfi magányosan és ismerkedni szeretne, meglát egy csinos, dekoratív hölgyet és mit sem sejtve ráír. Fogalma sincs arról, hogy hamis profil egyáltalán létezik. A hölgy(nek látszó virtuális lény), válaszol és kommunikálni kezd egy olyan emberrel, aki a szerelem, szex, szenvedély, romantika, boldog párkapcsolat (kinek-mi) reményében válaszolgat is. Ál-ismerkedésük plátóivá alakul, a férfi illúziókba kergeti saját magát.

Ha ez a férfi elszigetelt is, reménytelenségét tovább fokozhatja, ha a hölgy passzív és csak ezekkel a romantikus "komikkal" bombázza udvarlótáborát, időnként meglebbentve a szexuális együttlét lehetőségét. Számtalan profilt üzemeltetnek így. A magányos férfi csak egy porszem a gépezetben. Soha senki nem mondta el neki, hogy ilyen létezik. Ő meg nem érti, hogy miért nem válaszolnak neki a nők, vagy miért nem akarnak vele találkozni.

Ne fuss felesleges és destruktív köröket

Mielőtt még mély letargiába taszítanék minden társkeresőt használó férfit és villámgyorsan törölné magát a társkeresőről, szeretném kihangsúlyozni, hogy a fenti útmutató, ahhoz segítség, hogy időben felismerjük, ha hamis profilba futottunk. Törlés, letiltás és az élet megy tovább.

A társkeresőn is vannak feltűnően dekoratív hölgyek, akik valóban létező személyek, celebek, modellek és akár pornószínészek is. Valós névvel, valós adatokkal. Szóval ne pocsékoljuk az időnket más örömére és a saját kárunkra,  amikor számtalan értékes hölggyel megismerkedhetünk és okozhatunk nekik kellemes perceket. Ha szeretnéd elkerülni a fentieket és még többet megtudni, jelentkezz be hozzám egyéni tanácsadásra.