Milyen ismerős sokunknak az a helyzet, amikor a párunk azon akad ki, hogy megajándékoztunk egy másik nőt, vagy szívességet tettünk neki. Mi pedig azon akadunk fenn, ha barátnőnk szexuális és kihívó utalásokat tesz egy másik férfi felé …

 Féltékenység - férfiak kontra nők

D.M. BUSS: Veszélyes Szenvedély című könyvében evolúciós alapon állapítja meg, hogy mi a különbség a két nem féltékenysége között.

A férfiak inkább a szexuális hűtlenségre érzékenyebbek, illetve akkor lesznek hamarabb féltékenyek párjukra, ha a konkurencia - vélt vagy valós tapasztalat alapján - magasabb státusszal, dominanciával, hatalommal rendelkezik náluk.

Érdemes elolvasni: A fájdalom mint a sikerhez vezető kulcs?

A nők viszont az érzelmi hűtlenségre érzékenyebbek, illetve akkor lesznek hamarabb féltékenyek, ha a konkurencia - vélt vagy valós tapasztalatok alapján - előnyösebb külső adottságokkal (jobb szaporodási képességekkel) rendelkezik náluk.

Itt kapásból egy kommunikációs probléma adódhat a két nem között. A férfi nem értheti, hogy a nő miért bukik ki, ha egy fiatal, csinos, vonzó lányt megnéz az utcán. A nők meg nem értik, hogy kapcsolatuk érzelmi mélypontján félre-félre lépegetett esetektől egészen beteges, idegességi rohamokat kap a férfi partnerük, és miért csinál belőle ekkora önismereti, férfiúi önérzetével kapcsolatos problémát.

CIKK_-_PKAPCS_-_Gondolatok_a_feltekenysegrol_JAVNagyon fontosnak tartom az őszinteség mellett azt, hogy tisztában legyenek a felek egymással: mit akarnak a másiktól, maguktól; mit tudnak a másiknak nyújtani; milyen kielégületlen vágyaik vannak; milyen családi mintákat, mechanizmusokat hoztak magukkal a kapcsolatukba.
Ehhez jön még egy kiegészítés is: a problémamegoldásnál és konfliktuskezeléseknél az is fontos, mennyire tudják összehangolni egymással azt, hogy éppen most egyedül dolgozzák-e fel az esetet, vagy éppen közösen a másikkal. Mert előfordulhat, hogy épp amikor az egyik félnek a másik meghallgatására lenne szüksége, azalatt a másiknak az egyedüllét segítene.

(írta: Bogdán Bence)