A féltékenység kínzó érzésében sokszor teljesen irracionális cselekedetekre szánjuk magunkat. Párunk -vélt vagy valós- elvesztésétől való félelem pánikszerű reakciókat tud kiváltani belőlünk. A féltékeny fél leggyakrabban bizonyosságot keres és mindent elkövet hogy bizonyosságot szerezzen, bármi is legyen az.

Aki féltékeny, gyakran nem válogat az eszközökben, a harmadik fél - akár vélt, vagy valós, ezentúl csak harmadiknak szólítom - kommunikációjának jelei után kutatva  Egyetlen vágy vezérli csak: hogy információhoz jusson.

 

Féltékenység: a nyomozás

Legkézenfekvőbb megoldás az online kommunikáció követése. Nézzük milyen eszközöket vetnek be a legtöbben:

 • Emailek végigolvasása
 • Facebook messenger, whatsapp, skype, viber chatek átnézése, aki már tapasztaltabb, a kitörölt, archivált üzeneteket is átolvassa
 • Böngésző történetének ellenőrzése
 • Fotók átnézése
 • Facebook, Instagram és egyéb közösségi oldalakon folyó kommunikáció ellenőrzése: ki mikor, kivel, hogyan lett ismerős, milyen kommentek és reakciók jelennek meg.

Akik járatosabbak informatikában

 • Fiókok, hozzáférések megtörése, így bármikor, bárhonnan be tudnak lépni egy gyors csekkolás erejéig
 • Billentyűzet figyelőt, keyloggert is telepítenek a párjuk gépére
 • Teljes képernyő monitorozó programot telepítenek a párjuk gépére

Féltékenység: a telefonos kommunikáció

Sokan a féltékenység okozta őrjítő bizonytalanság miatt nem elégszenek meg az online kommunikáció megfigyelésével. "Akár telefonon is beszélhetnek, hiszen az interneten minden kijátszható!" felkiáltással úgy érzik, a telefonon biztosan találnak árulkodó jeleket:

 • Híváslisták ellenőrzése
 • Ismeretlen számok esetén nyomozás a szám tulajdonosa után
 • SMS-ek elolvasása
 • Találkoztam már több olyan féltékeny emberrel, aki lehallgató készüléket vásárolt, hogy a párja beszélgetéseit lehallgassa, rögzítse.
 • Ha közös előfizetés van, akkor a részletes híváslista lekérése a szolgáltatótól.

Féltékenység: a személyes megfigyelés

Sokan megcsalás jelei után való kutatás egyik legbiztosabb módjának tekintik a személyes megfigyelést. Egy üzenetváltást, egy telefonbeszélgetést még ki lehet magyarázni. Persze, csak akkor ha van mit. De aki féltékeny, az bizony mindenben a harmadikat látja... Tehát marad a legbiztosabb módszer, le kell buktatni - in flagranti.

A módszer egyszerű, a párjuk napirendjét ismerve, a legkülönfélébb helyekre is képesek elmenni, akár órákon át az utcán ácsorogva, vagy parkoló autóban ülve. Párjuk lakása, munkahelye, iskolája, stb. előtt, figyelik a ki- és bejövő embereket, hiszen feltűnhet a harmadik.

Akik profin szeretnék ezt művelni, felfogadnak egy magánnyomozót, vagy megkérnek ismerősöket a megfigyelésre és olyannal is találkoztam már, hogy valaki bekamerázta a közös lakásukat. A dolog pikantériája az, hogy a kamerafelvételek alapján, kiderült, hogy volt alapja a féltékenységének.

Féltékenység: elemi lebukások

Egy hölgynél úgy bukott le a párja, hogy a hölgy bizony nem átallott megszámolni a gumióvszereket. Mivel rendszeres "nyilvántartást" vezetett pontosan tudta, hogy mennyinek kell lennie a dobozban. Egyszer egy darab hiányzott...
 

Egy másik esetben egy férfi ment el a párja háza elé. Mivel rosszul bírta az idegőrlő megfigyelést, úgy döntött, hogy felhívja a párját. A barátnője otthon volt, ő hallotta is az utcáról, hogy kicsöng a telefonja, azonban a hölgy nem vette fel. Ez már gyanús volt a számára. Gyanúja hamarosan be is igazolódott, ugyanis a hívás után pár perccel egy félmeztelen férfitest hajolt ki a nyitott ablakon.

 

Egyszer egy hölgy egy felhajtva maradt wc deszka miatt kellett, hogy magyarázkodjon. Mondanom sem kell: sikertelenül.

 

És végül egy in flagranti, egy céges buliban. A hűtlen férfi felesége, gondolta kedves lesz a férjéhez és elmegy elé autóval egy céges bulira, tudván, hogy úgyis sok alkoholt fognak fogyasztani. Kissé korábban érkezett a kelleténél és a férjét keresve a kollégáit kérdezte, hogy hol találja meg, akik nem igazán tudtak válaszolni a kérdésére. Így hát az iroda folyosóján elindulva benyitott egy szomszédos helyiségbe. Félreérthetetlen és kimagyarázhatatlan helyzetre talált.

 

Féltékenység: ez nem vezet sehova

A fenti nyomozások véleményem szerint nem vezetnek sehova, arról nem beszélve, hogy a féltékenység még önbeteljesítő jóslatként is működhet. Természetesen, ha van harmadik, akkor kimozdíthatja a megromlott kapcsolatot a gödörből, ha fény derül a létezésére. A nyomozás során használt eszközök használata etikailag és erkölcsileg is megkérdőjelezhető és némelyik még törvénybe is ütközik.

Másik oldalról nézve, ha valaki egy párkapcsolatban, vagy házasságban él, jogos elvárása lehet, hogy tudja a párja még őt szereti-e, vagy már mással képzeli el a jövőjét.

Tapasztalataim szerint az ilyen szerelmi háromszögeknek ritkán van hosszútávú nyertese. Sőt, leginkább mindenki veszít rajta. Igazi vesztes játszma és beláthatatlan károkat tud okozni akár egy családban, akár egy párkapcsolatban. A megcsalt fél önbizalmát gyakran a sárba tiporja és hosszas konfliktusokat tud okozni.

Ha részese vagy egy ilyen helyzetnek,  javaslom, hogy keress meg minket. Mindenre van megoldás.