Mi az érzelmi függőség és mi nem az?

Érzelmi függőség alatt a kóros érzelmi függőséget értem, vagyis azt, amikor egy nő irányában érzett érzelmek már hátrányos helyzetbe hozhatják az érintett személyt és környezetét is, mivel kényszeres viselkedési mintákból áll, melyekben a viselkedés irányítása, abbahagyása sikertelen. Pszichológiai értelemben véve a kóros szenvedély azt jelenti, hogy egy hétköznapi viselkedésmód mintegy elszabadul, dominánssá válik.

Tehát nem érzelmi függőség a szerelem és a szeretet, abban az esetben, ha ebből a két fél épül és pozitív érzelemnek élik meg mindketten.

Miért öli meg az érzelmi függőség a vonzalmat?

Ahhoz, hogy ezt jobban megértsük nyúljunk egy kicsit segítségül az evolúciós pszichológiához.

Érdemes elolvasni: Szerelmes idézetek 2017 évre

Adott egy törzs, egy alfahímmel. Főemlősöknél ez teljesen természetes dolog és mi is azok vagyunk, csak már lemásztunk a fáról. (Hogy minek, az más téma ... :)))

Szóval adott egy alfahím, akinek többek között a feladatai közé tartozik a törzs irányítása, a védelem és a vadászatok megszervezése. A törzs túlélése szempontjából rendkívül fontos, hogy mind fizikailag és mind mentálisan jól funkcionáljon.

Ha egy alfahím érzelmileg függ egy nősténytől...

Hadd magyarázzam el kicsit részletesebben. Volt már veled olyan, hogy egy nő miatt ki voltál borulva? Hogyan tudtál olyankor koncentrálni egy feladatra? És huzamosabb ideig?

Képzelj el egy alfahímet, aki átforgolódva az éjszakát, kétségek és gyötrődés között, depressziósan és magába fordulva megy - mondjuk egy mammutvadászatra... Vagy a szomszéd törzzsel csatát vívni. Megvan?

Életveszélyes a törzs fennmaradására nézve.

Ezért van az, hogy amikor egy nő megérzi az érzelmi függőséget (és erre nagyon jó szenzorai vannak, mert ez az ő túlélésének a záloga) azonnal megkérdőjelezi az alfahím szerepet. Ami átfordítva azt jelenti, hogy nem fog alfahímként tekinteni a férfira ergo csökken irányában a vonzalma. Drasztikusan.

A fentieket alátámasztani látszanak azoknak a férfiaknak a tapasztalatai akik hozzám fordulnak és vagy barát zónában, vagy szakítás után vannak és érzelmi függőségben vannak az adott hölggyel.

Az érzelmi függőség a legnagyobb vonzalomgyilkos

Nem túlzok. Azok a hölgyek akik már találkoztak olyan férfival aki érzelmi függőséget mutatott, legtöbbször szánalommal, undorral, dühvel, megvetéssel nyilatkoztak róluk. Ehhez sokszor még társult némi bűntudat is, mert sokszor az érzelmileg függő férfiak rájuk róják a felelősséget amiatt, mert meghíúsult az általuk hőn áhított kapcsolat.

Annak aki ebben a helyzetben van, - mindazonáltal, hogy együttérzek velük, mert ez egy rendkívül kínzó érzés - azt tudom tanácsolni, hogy amíg nem győzték le az érzelmi függőséget a legjobb, ha megszakítják a hölggyel a kapcsolatot. Egyrészt, mert nem rontják tovább a helyzetet, ezzel némi esélyt adva maguknak a továbbiakban, másrészt mert a hölgynek kialakul róla egy képe, egy séma, amit később sokkal nehezebb megtörni.

Az érzelmi függőség megtörése

Az érzelmi függőségnek rengeteg oka lehet. Néhány:

Önbizalomhiány

Hiedelmek (pl. nem találok mást...)

Gyerekkori sérülések (anya-gyerek kapcsolat)

Függőségre való hajlam (társfüggőség, romantikafüggőség, stb.)

Ezek feltárása és orvoslása hosszasabb folyamat, amihez érdemes szakértő segítségét kérni.