Egy kis segítséget szeretnék adni azoknak, akik döntés előtt állnak, vagy megrekedtek egy helyzetben. Egy végletekig egyszerű útmutatót, ami segít megtörni a véget nem érő agyalást és segít tisztábban látni.

Adódnak nehéz helyzetek az életünkben. Amikor döntés előtt állunk. Lehet, hogy küzdünk az érzelmeinkkel, vagy csak bizonytalanok vagyunk, vagy nehezen tudunk tiszta fejjel gondolkodni.

Minden döntésünknek van egy mélyen húzódó gyökere. Minden döntés alapja:

Változtatsz, vagy nem változtatsz?

Ez a döntés talán a legnehezebb az életünkben. Ha nem változtatunk, akkor nagy valószínűséggel marad minden a régiben, hacsak valami külső behatás meg nem változtatja a helyzetet. A kérdés az, hogy meddig várunk erre. Ráadásul ott van a bizonytalanság, hogy vajon mi lesz az a behatás és milyen hatásssal van ez ránk.

Ha úgy döntünk, hogy változtatunk, akkor a következő kérdések merülnek fel sorban:

Min változtassunk?

Lesarkítva egy helyzetnek két alkotóeleme van. Mi magunk és a környezetünk. A kettő egymásrahatása alakítható, megváltoztatható és ez a folyamatos változás nem más, mint az Életünk. Meg tudjuk változtatni a környezetünket számtalan módon. Magunkat is meg tudjuk változtani, tulajdonképpen végtelen a lehetőségek tárháza. Számtalan sikertörténetet olvastam, ahol valaki teljesen reménytelennek tűnő helyzetből, a csúcsra tornászta fel magát. Legyen szó kapcsolatokról, karrierről, vagy egészségről.

Nincs más dolgunk, mint mérlegelni, hogy egy adott helyzetben mit könnyebb, mit célszerűbb megváltoztatni. Magunkat, vagy a külső tényezőket? Bármelyikkel is kezdjük, egészen biztosan változni fog mindkettő, hiszen folyamatos kölcsönhatásban állnak egymással.

Hogyan?

Ha épp döntés előtt állsz, vagy elakadtál egy helyzetben, kérlek vess egy pillantást az ábrára! Lehet, hogy most reménytelennek érzed a helyzetet és talán segít, hogy tisztábban láss.döntés előtt diagram

A kérdésünkre adható válasz megtalálása időigényesebb folyamat lehet és sokszor nehézséggekkel találkozunk közben.

Amíg az agyunk értelmezi az ábrát, biztos, hogy a racionális agyféltekénket használjuk és - még ha csak egy pillanatra is - egyetlen dologra összpontosítunk.  Az agyunk pontosan tudja, hogyan kell egy ilyen ábrát értelmezni. A cél, az ábrán látottak megértése. Banálisan egyszerű ábra. Annyira egyszerű és mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla bizonyos helyzetekben.

Ahhoz, hogy a "jelenlegi helyzetünkből" eljussunk a "célunkhoz" két dolgot rendkívül fontos tisztáznunk:

Mit szeretnénk elérni?

Első ránézésre mindenkinek könnyű megtalálni a saját válaszát. A legtöbben jobb életszínvonalat és/vagy több pénzt szeretnének, jobb egészséget, boldog, örömteli kapcsolatokat és még sorolhatnám...

Kicsit érdemes távolabbról is megnézni a helyzetet, mert sokszor a hétköznapi problémáink elhomályosítják előttünk a nagyobb távlatokat.

Van olyan cél az életemben ami motivál?

Számomra valóban az a nagybetűs CÉL?

Vannak álmaim amiket meg szeretnék valósítani?

Most, hogy döntés előtt állok, hogyan viszonyulok ehhez a CÉL-hoz?

Mi a jelenlegi helyet?

Mint fentebb említettem a jelenlegi helyzetünk, magunkból és környezetünkből áll. Rengeteg információ áll rendelkezésünkre pár kattintásnyira az interneten. Az is egy döntés, hogy utánanézünk-e, hátha találunk valami használhatót. Ez egészen biztosan közelebb visz minket a  célunkhoz.

Minél tisztábban látjuk ezt a két pontot, annál pontosabban tudjuk felvázolni a kettő között vezető utat. Minél több tudásunk van, annál magabiztosabban fogunk tudni végighaladni rajta.

Mennyire egyszerűnek tűnik az egész.

Miért esik nehezünkre a változtatás?

Az érzelmeink sokszor átveszik a gondolkodásunk feletti irányítást.

Van aki fél lépni, vagy kétségbe van esve

Van aki dühösen felelőst keres

Van aki nem tudja mit lépjen

Van aki lemondóan beletörődött a helyzetébe

Van aki menekülőutat keres (pl. alkohol-, játék- és egyéb függőségek)

Lényegében ezek mögött is döntések húzódnak meg. Ilyenkor az értékelés eredményét hagyjuk figyelmen kívül, vagy egyáltalán nem foglalkozunk értékeléssel. Ugyanazokat a köröket futjuk, mert nem látjuk a kiutat. Ha ugyanazt csináljuk, valószínűleg ugyanaz lesz az eredmény. Ha másképp cselekszünk, már biztosan változni fog valami és az értékeléssel tudjuk hangolni a folyamatot. Szerencsére ebben segítségre lesz a környezetünk is. A változásokat jól nyomon tudjunk követni a visszajelzésekből. Ezért érdemes odafigyelni a környezetünk visszajelzéseire.  A környezetemből leszűrt információk alapján hogyan haladok a célom felé?

Nincs olyan, hogy nem cselekvés

Ha más nem, csak ülünk és bámuljuk a mennyezetet. Talán az alvást tekinthetjük annak. Ha ébren vagy csinálsz valamit. Az a minimum, hogy gondolkodsz, járnak a gondolatok a fejedben. Ez a folyamat segít hozzá, hogy dönts. Hogy eldöntsd milyen változtatásokat fogsz tenni, mikor és hogyan.

A döntés a mi kezünkben van.