Még régebben ismertem egy srácot, aki olyan volt, mint manapság az emberek többsége, fülig szerelmesen élte az életét és bármit megtett volna a hercegnőjének csak azért, hogy együtt maradhassanak. Konzervatív srác volt, aki néhány párkapcsolati probléma után, a felelősség hiányában az öngyilkosságba akart menekülni.

Ha körbenézünk a világban, akkor nagyon könnyen rádöbbenhetünk, hogy az emberek többsége szomorú, öngyilkos életmódot folytat, és a stressz hiányát már nem ismervén éli a mindennapjait.

 

Érdemes elolvasni: 36 árulkodó jel, hogy megcsal a párod

Facebookon minden második poszt valami szomorú, esetleg szerelmes idézet, a zenék többsége a szerelemről szól, a filmek teli vannak drámákkal és a gyilkosságok többsége is összeköthető valamilyen szerelmi bánattal.

Kétségkívül nagyon tud fájni egy-egy fontos személy elvesztése, és a stressz is képes nagyon gyorsan kikészíteni az embert. A stressz a legveszélyesebb betegség, és a depresszió is minden ajtón bekopogtat, ám mégis léteznek olyan technikák, melyek által képesek leszünk megszabadulni minden egyes negatív érzelmünktől.

 

A negatív érzelmek lángok

Vegyük például Pistikét. Míg az átlagos emberek egy-egy románc végeztével otthon ülve siránkoznak a szerelmük képeit nézegetve, ő elfoglalja magát valami mással, ezáltal még ideje sincs a gondjaira gondolni.

A negatív érzelmek olyanok, mint valami láng, ha nem foglalkozunk velük, akkor kialszanak. Csak sajnos az emberek többsége olyan sokat tőrödig ezekkel a lángokkal, hogy melegségük valósággal felemészti őket, és belebetegszenek az elszenvedett konfliktusba.

Pedig egyszerű elfelejteni a volt barátnőt/barátot, egyszerű kezelni a konfliktusokat is, csak a stresszt és a negatív érzelmeket kell magunk mögött hagyni.

 

Szerintem az igazán sikeres emberek képesek teljes mértékben felelősséget vállalni az életükért, és tudják, hogy az életkörülményeikért csakis ők a felelősek.

 

Nincs jó és rossz, csak a gondolatok teszik azzá.

 

Kezdjük az átlagosan frusztrált emberekkel, mondjuk Rezsővel.

Nemrég szakított a barátnőjével és bizonyos pletykák szerint a munkahelyén leépítések is várhatóak. Mindennapjait könnyű kitalálni, hisz mint a hős szerelmes férfi, a munkából hazaérve volt kedvese képeit bámulgatja és az együtt eltöltött pillanatait képzelgeti azzal a bizonyos lánnyal, akit oly nagyon szeretett. Folyamatosan rajta elmélkedik, a gyomra görcsbe rándul és a sötét szobában pityeregve tölti az éjszakát. Tudja, hogy az egésznek vége, de egyszerűen nem képes elterelni a gondolatait a szerelméről. Még a munkában is rá gondol, és ha sikerül is elterelnie gondolatait, néhány pillanat elteltével ismét azon kapja magát, hogy fantázia szülte képek lebegnek a képzeletében, képek, amik őt és a volt barátnőjét ábrázolják.

Néhány nap elteltével barátunk depressziós lesz, elveszíti az életkedvét és egyre inkább meggyőzi magát arról, hogy ő egy szerencsétlen vesztes. A munkahelyi pletykák miatt még az állását is elkezdi félteni, hisz retteg attól, hogy a barátnője után a munkahelye is mehet a süllyesztőbe… A végére már aludni sem képes, retteg a munkahelye elvesztésétől és hatalmas fájdalommal tölti el a volt barátnője boldogsága. Elkezd inni, elkezdi szedni a gyógyszereket és a folyamatos stressz, negatívitás és negatív érzelem hatására tönkreteszi saját magát, mondhatni belebetegszik a fájdalomba.

 

A sikerorientált, optimista

Majd nézzük Andrást, a sikerorientált és teljes mértékben optimista embert.

Miután rajtakapja barátnőjét egy másik férfi karjaiban, ő csak annyit mond, hogy legyetek boldogak majd egy rövidke mosoly után tovább áll. Másokkal ellentétben, hazaérve leül és megnéz néhány vígjátékot, esetleg felhívja a barátait és elmegy velük egyet sörözni. Játékokkal, sporttal és más tevékenységekkel próbálja elterelni a gondolatait arról a kellemetlen pillanatról. Egyszerűen nem gondol már a lányra, aki néhány nappal ezelőtt oly fontos volt még neki, elmegy bulizni a haverokkal és beleveti magát a nagybetűs életbe, lefoglalva magát minden egyes percben.

 

Mivel a negatív érzelmek olyanok, mint a tűz, András folyamatos gondolat elterelése idővel megteszi a hatását és sikerül a fájdalom és szenvedés hiányában túltennie magát azon a félrelépésen és kapcsolaton, sőt, megismerkedik egy kedves hölggyel is. Majd mikor tudomást szerez a közelgő leépítésről, elkezd egy másik állást keresni és idővel talál is egy annál jóval jobban fizető állást.

 

Összegezve, míg Rezső folyamatosan táplálta negatív érzelmeit, addig András elfoglalta magát és hagyta őket elhalni, ezáltal jóval könnyebben sikerült legyőznie problémáit.

 

Bármennyire is nehéz az elején, mindig képesek leszünk elterelni a figyelmünket azon dolgokról, míg számunkra csupán szenvedést és fájdalmat okoznak.

 

Gyakran olyan nagy körültekintéssel figyeljük a távoli tájakat értékek után kutatva, hogy észre sem vesszük a lábunk előtt heverő kincseket.

Írta Sarariu Robert