A visszahódítás pszichológiája

2011 óta foglalkozom az ex visszahódítás rejtelmeivel. Sokat gondolkodtam azon, hogyan lehet az, hogy egyeseknek sikerül és másoknak nem. Ahogy sok szakmabeli szakembertől hallottam, a segítő pályán való elinduláshoz sokszor szükséges a „sajátélmény”. Ahogy nekik, nekem is megvan a saját történetem, amiért belevetettem magam a férfi-női kapcsolatok tanulmányozásába és meg akartam érteni „Hogyan működik a NŐ”.

Túl sok ész nem kellett hozzá, hogy rájöjjek: valójában pszichológia az egész. Mivel saját történetem kapcsán meglehetősen mély letargiába zuhantam, pont ez motivált abban, hogy megértsem a visszahódítás pszichológiáját. Innentől kezdve felgyorsultak az események, egyre többen kerestek meg, hogy tanácsot kérjenek. Kvázi visszahódítás-szakértővé avanzsáltam, akarva-akaratlanul.

 

Érdemes elolvasni: Milyen eséllyel tudod visszahódítani az exedet?

Mit tud jelenleg a pszichológia a szakításról?

Dr. Helen Fisher Romantic love: an fMRI study of a neural mechanism for mate choice című tanulmánya rámutat, hogy milyen változások állnak be ilyenkor az agyban. Egy későbbi a TEDen megtartott The Brain in Love című előadásában egyenesen a kokainelvonás tüneteit véli felfedezni a szakítás utáni állapotban. Azok a hormonok, amik a beteljesült szerelem idején termelődnek, megszűnnek tovább termelődni és azok a receptorok, amik ezeket a hormonokat érzékelték, most hiányjelzéseket adnak le, amik meglehetősen jelentős, akár fizikai szenvedést is okozhatnak (légszomj, fulladás, gyomorfájdalmak, hányinger, remegés, rosszullét, alvászavarok stb.)

 

Partner-elvonási tünetek

A szerelemhormonok elvonási tünetei, komoly addikciós jeleket mutatnak. Lényegében egy függőségről van szó. A visszahódítás pszichológiája tanulmányozásának során kiderült, hogy ezek a gyerekkori kötődési mintákhoz vezethetők vissza. Egészséges kötődésű egyéneknél az ilyen elvonási tünetek viszonylag gyorsan megszűnnek és az egyén tovább tud lépni, nyitni tud új kapcsolatok felé. Ha a tárgykapcsolat-elméletek (csak angolul találtam nyilvános forrást) felől közelítjük meg a témát, lényegében egy tárgyvesztés történt és a szakítást egy "gyászfolyamat" követi. 

A nehezen feldolgozható szakítások mögött kétféle lezárási séma húzódik meg.

 

Traumatikus szakítás

Ha az egyén a kapcsolat olyan fázisában tart, amit bemélyült intimitás jellemez (lila ködben úszik) és "derült égből villámcsapásként" közli vele a partnere a rossz hírt, az gyakorlatilag egy sokkhatásként éri. Rendkívül mély, néha pszichózis szintű regresszív állapotokkal találkoztam már. (Ez már bőven túlnyúlik a kompetenciámon és bizony pszichiátriai kezelést, gyógyszerezést is vonhat maga után, ha a klinikumban köt ki valaki.)  Eleinte egészen elképesztett, hogy milyen mértékű szenvedésen mennek keresztül azok akiket felkészületlenül ér a szakítás. Teljes kilátástalanság, öngyilkossági gondolatok, káosz, hiábavalóság, kétségbeesés és ehhez hasonló tünetek jellemzik ezt az állapotot. A pszichológia poszttraumás stressz (PTSD) definíciója áll ehhez legközelebb.

 

Beteljesült játszma

Eric Berne - Emberi játszmák című könyvéből és a pszichológia tranzakció-analízis elméletét alapul véve, minden emberi kapcsolat, kommunikáció játszmákon alapul. Minden játszmának van nyertese és vesztese. Egy felborult párkapcsolati játszmában (ami sokféle lehet, pl. apa-gyerek játszma, áldozat-agresszor játszma) a játékpénz amiben játszunk nem más, mint az érzéseink, érzelmeink, identitásunk, önbecsülésünk, lényegében saját magunk.

A játszma elején mindenki beteszi a zsetonjait és a végén kiveszi azt, ami megilleti. Ha az egyensúly megvan a játszma végén, akkor egy csendes, békés elválásban végződik. Azonban ha ez az egyensúly felbillen, a vesztes akár nagyon sokat is veszthet és egyáltalán nem biztos, hogy lesz nyertes. Ha a játszmaelméletet vesszük alapul, akkor lényegében minden kapcsolat sorsa meg lett írva, előre elrendeltetett. A lapok le vannak osztva és idő kérdése, hogy meddig tart a játszma.

 

A visszahódítás pszichológiája - a nulladik lépés

Természetesen nincs éles határvonal a két lezárás között. Egy visszahódítási folyamat megkezdésekor ezeket fel kell tudni mérni, hiszen ezen múlik, hogy a párkapcsolat folytatható-e, van-e értelme folytatni és lehet-e belőle nyertes-nyertes játszma, vagyis olyan játszma ahol mindkét fél nyertes.

 

A visszahódítás pszichológiája - első lépés

Szakításkor egyértelmű, hogy legalább az egyik fél nem akarja folytatni a kapcsolatot. Aki megkeres szakítás után, szinte minden esetben foglalkoztatja a visszahódítás lehetősége. Legtöbben pont ezért jönnek hozzám.

Az első lépés, amit minden elszánt visszahódítónak tudnia kell lényegében triviális. A másik fél kevésbé motivált a kapcsolat helyrehozásában, tehát ahhoz, hogy változás történjen, valamivel ezt a motivációt kell feltámasztani, vagyis újra fel kell kelteni az érdeklődését. Ő nincs jelen és ha jelen lenne sem feltétlenül akarna energiát fektetni a kapcsolat megújításába. Egyetlen dolgon tudunk változtatni. Azon, aki ott van, aki vissza akarja hódítani az exét.

 

A visszahódítás pszichológiája - második lépés, az elengedés

Az elengedés nem más, mint a fenti leír gyászfolyamat sikeres lezárása. Amíg ez nem történt meg, addig teljesen felesleges bármilyen próbálkozás. Aki épp egy gyászfolyamatban van, az gyenge, sérülékeny, támogatásra szorul, bármilyen nehéz is ezt elfogadnia, vagy beismernie. Az expartner pedig (főleg, ha nő) egyáltalán nem biztos, hogy egy elesett embert (főleg, ha férfi) szeretne támogatni. Igen, a férfiak ebben az esetben nehezebb helyzetben vannak, hiszen egy nő vonzalma nagyban függ a férfi érzelmi stabilitásától. Nem sok nő érez olthatatlan és szenvedélyes vágyat egy összetört férfi iránt.

(Itt kitérnék a kapcsolatokban gyakran felmerülő anya-gyerek játszmára, amikor a nő kvázi anyukájává válik a férfinak. Ha a kapcsolat nem pont emiatt ment tönkre, akkor a nő anyai minőségére, gondoskodására, gyengédségére alapozva, helyre lehet hozni a kapcsolatot. Ez általában a túlkontrolláló-, macsó-, nárcisztikus típusú férfiaknál működik)

 

A visszahódítás pszichológiája - harmadik lépés, a visszahódítás

Érdekes, hogy a pszichológia határterületein találkoztam csak olyan teljesen kiforratlan elméletekkel (főleg a gender-pszichológiából), amik meglehetősen sok aggállyal töltöttek el, gondoljunk csak a PUA mozgalom kétes hírnevére.

Más választásom nem volt, az életből vett tapasztalatokkal töltöttem ki a hiányzó űrt. Elolvastam több ezer beszámolót, kipróbáltam mindent százszor és ezerszer és rengeteget beszélgettem olyanokkal, akik szintén hasonló tapasztalatokat gyűjtöttek. Egyöntetű véleményeket hallottam: radikális változtatások kellenek. Kommunikáció, megjelenés, stílus, életmód, személyiség, önismeret és néhány egyéni jellemző.

A visszahódítás egyik legnehezebb tényezője, azok a kialakult sémák, amik a szakító félnél berögzültek. Pl.: egy áldozat szerepben levő expartner, aki örül, hogy végre megszabadult az agresszortól, teljesen természetes, hogy fél vele találkozni. Fél, hogy újra sérülhet. Ezt a sémát csak úgy lehet felülírni, ha a visszahódító fél, megváltozik és nem viselkedik már agresszorként, mintegy újraértelmezve a játszmát.

A visszahódítás egy összetett folyamat és a harmadik lépés már színtiszta improvizáció, néhány alapvető szabályt betartva.

 

Kiknek sikerül?

  • Azoknak sikerült akik tettek a fejlődésükért.
  • Akik megértették, hogy kétszer ugyanabba a folyóba nem lehet belelépni és a kapcsolatuk már sosem lesz ugyanolyan, mint régen.
  • Akik lezárták, elgyászolták és elengedték azt ami volt
  • Azoknak akik újrakezdésben gondolkodtak nem pedig "visszaszerzésben".
  • És van egy kategória amit néhányan képviselnek mindössze, amire egészen egyszerűen nincs magyarázat - így volt elrendelve (?)

 

Mi van azokkal, akiknek nem sikerült?

Nos, aki éppen vissza akarja hódítani az exét, az bizony hallani sem akar más opcióról. Ez a függőség lényege. Ilyenkor egészen egyszerűen nem szerepel a realitásunkban, hogy más partnerrel is tudnánk boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatot létesíteni. Ez egy nagyon (nagyon-nagyon...) sok szenvedéssel teli időszak.

Ami nem pusztított el, attól erősebb lettem.

Albert Camus

Ők mindenképpen fejlődtek általa. Van aki teljesen új életet kezdett és sokkal sikeresebb lett a karrierjében. Olyannal is találkoztam, aki pont emiatt találta meg azt a párját, akivel örömteli kapcsolatot tudott kialakítani. Van aki ekkor tanulta meg megbecsülni az élet apró örömeit. Van akiből valódi nőcsábász lett (ezt én csak Don Juan effektusnak hívom) és az expartnere szinte könyörög neki, hogy újra kezdjék. Végeláthatatlanul sok forgatókönyv létezik.

Az élet néha váratlan helyekre visz bennünket. De a jövőnk nincs kőbe vésve, ezt sose felejtsd el!

Erin Morgenstern

Ha éppen szakítás után vagy és szeretnéd visszahódítani a párodat, akkor érdemes eljönnöd hozzánk személyes tanácsadásra.