Volt úgy veled, hogy cikinek érezted kimutatni szerelmedet, vagy azt hogy kívántál egy nőt? És gondolhattad magadban: „Egyébként is egy férfi attól férfi, ha sokat fektet meg nőket, … ha meg nem, akkor legalább csak villog vele, mintha …, hogy ne legyen kínos az, hogy mégsem teszi …” . Pedig szerelmesnek lenni nem jó? Valahol nem erre vágysz? Amikor az eget is kékebbnek, a füvet is zöldebbnek látod, és csak szárnyalsz a boldogságban? Férfiként valljuk be magunknak, hogy igen, erre is szükségünk van. Nem beszélve aztán arról, hogy egy társra is szükségünk van, akivel kísérjük egymást az élet útján jóban-rosszban...

 

A "Női Vágyak" c. írásomban röviden ismertettem az „integrated man” teóriát, ahol a nők egyik fő vágya lehet egy férfitól az ERŐ (hatalom, dominancia, függetlenség). Tapasztalatim és - a személyes női élettörténetek alapján - a nők szerint „csak” ennyi, „semmiség” kell nekik (erő). A férfiak többsége szempontjából viszont ez „minden” lehet: igen nagy erőfeszítést, önismeretet, személyiségfejlesztést igényelhet (nyilván nem lehet mindenki „superman”).

Érdemes elolvasni: A visszahódítás pszichológiája

CIKK_-_PKAPCS_-_A_szerelem_es_a_jo_hazassag_erdekeben_JAV_1És ahogy a nők, úgy a férfiak is ugyanúgy vágyhatnak arra, hogy szerelmesek legyenek: azaz tartozzanak valakihez, hódoljanak szívük hölgyének, szerelmes ódákat zengjenek nekik, virágot vigyenek szívük választottjának, apró figyelmességgel lepjék meg párjukat, szerelmesen ellágyuljanak stb. Sok nő (bár tudatosan tiltakozik ellene) mégis úgy éli meg, hogy ez egy szubmisszív, alárendelődő jellem viselkedése. Sok nő is vágyna ilyen férfi viselkedésmintákra a párjától – mégis sok férfi össze lehet zavarodva, sőt kellemetlennek érezheti, ha így kell viselkednie („most férfias, vagy szerelmes viselkedés kell a nőknek?”). Ezen a zavaron könnyíthetnének maguk a nők is úgy, hogy megtanulják magukba integrálni, elfogadni és kezelni a férfiak nőiesebb viselkedésjellemzőit is. Ez az ő érdekük is, hiszen az ilyen karakterű férfi átadja a szerelmét. Gyakran a nők az ilyen férfiak mellett kényelmesen és biztonságban érezhetik magukat; egy idő után azonban unalmassá válhatnak számukra, és kalandra vágyhatnak (a „rosszfiúk” izgalmasak, és kihívást jelenthetnek).

Ahhoz, hogy ez a tipikus ördögi kör ne induljon be, ahhoz nem csak a női igényeknek megfelelő „integrated man” viselkedést kell a férfiakból előhívni, hanem a nőknek is érdemes lehet programot indítani. Ahogy a férfiak is hajlamosak lehetnek a komfort zónájukban benne ragadni, úgy a nők is hajlamosak lehetnek hátradőlni, és várni a hercegüket.

Jól működő házasság - létezik?

Tehát egy tartós, jól működő, hosszú távú kapcsolatért és házasságért mindkét nem részéről lehet bőven teendő. Ezek közül szerintem a legfontosabb három a következő:

- férfiak részéről: Az „integrated man” - női és férfi viselkedéses jegyek maximális kimunkálása, és az egyénből való előhívása, korrekt közvetítése a nő felé (önismerettel, önfejlesztéssel).

CIKK_-_PKAPCS_-_A_szerelem_es_a_jo_hazassag_erdekeben_JAV_2- nők részéről: A nőies férfi minőségek elfogadása, bátorítása; továbbá magukban tudatosítani és meggyőződéssé tenni, hogy a férfi szerelem és gyöngédség nem (feltétlenül) a gyengeség jele. Leépíteni a maladaptív, hosszútávon nem vagy nem jól működó párválasztási stratégiáikat (pl. erőszakos, hűtlen, agresszív, alkoholista stb. férfiak választását), és helyébe egy tudatosabb, boldogabb kapcsolatok felé nagyobb eséllyel vezető önálló, adaptív párválasztási döntésekhez segíteni. Ehhez viszont az szükséges, hogy tudatosan és helyén tudják kezelni az ösztöneiket, biológiájukat.

- mindkét nem részéről: érdekessé, változatossá tenni a kapcsolatukat, életüket egymás mellett, és egymás nélkül is (akár barátokra is időt szakítani).